Opening expositie 'Silent Power'

'The Encounter'

Janno Fleer (1951), Rijswijk, studeerde in 2010 af aan de Koninklijke Academie Van Beeldende Kunsten in Den Haag met het eindexamenproject ‘The Encounter’, de ontmoeting met een serie van meer dan levensgrote op de icoonkunst en Afrikaanse maskerkunst geïnspireerde surrealistische portretten, ‘godenhoofden’, uitgevoerd in houtskool en krijt.
Gedurende zijn opleiding was de mens en vooral hoofd en handen onderwerp van studie en motief voor zijn werk. Eerst het sociale aspect van de mens, geschilderd in heldere, veelal primaire kleuren waarbij de compositie en figuratie domineerden. Later, mede door een aantal ingrijpende gebeurtenissen, werd het werk gevoeliger en expressiever, werd verf ingewisseld voor houtskool en krijt en lag de nadruk op het emotionele aspect.

Huidig tijdsbeeld

Na de academietijd vormden verf en doek opnieuw zijn materiaal en kwam de kleur terug. In zijn vorige expositie ‘Mixed Emotions’ reageerde hij op het zielloze en het oppervlakkige van ons huidige tijdsbeeld en op het ‘ideaalbeeld’ van de vrouw, dat ons door de media en consumptiemaatschappij wordt voorgehouden. Hij zegt daarover: ‘Mijn werken ontstaan in series, vaak naar aanleiding van een onderwerp dat mij al enige tijd bezig houdt. De uitwerkingen, het visualiseren van dat thema, vinden plaats aan de hand van artikelen die ik lees, beelden in de media, reclame-uitingen om mij heen, (eigen gemaakte) foto’s, etc. Terwijl ik dit basismateriaal omzet in schetsen, komen er beelden bij mij boven die ik in steekwoorden noteer. Schets en steekwoorden vormen het vertrekpunt voor een nieuw werk. Het kan nog alle kanten opgaan.’

De expositie

Met de expositie ‘Silent Power’ reageert Janno op actuele mondiale thema’s, zoals oorlog, vluchtelingen, discriminatie, grenzen, klimaat, etc. Op de vraag waarom, zegt hij: ‘Op deze thema’s is het verbazingwekkend stil in de kunst. Mij grijpen ze te zeer aan en als kunstenaar kan ik er dan niet omheen en moet ik er iets mee’.

Evenals in zijn vorige expositie ‘Mixed Emotions’ in G a l e r i e 4 4, staat ook nu de vrouw in het werk centraal, niet als slachtoffer maar juist als degene die in de huidige situatie overeind blijft. Haar kracht en schoonheid zijn onoverwinnelijk en steken boven de achterliggende rampspoed en ellende uit. ‘Het is deze stille kracht tot overleven die de vrouw gegeven is en die ik in deze expositie heb willen uitbeelden’.

Opening en tijden

De officiële opening van de expositie is op zaterdag 27 oktober om 16.00 uur

looptijd: 26 oktober tot en met 28 november 2018
Open op: woensdag, vrijdag en zaterdag 13:30-17:00 uur
Waar: Galerie 44, Molenstraat 44

 Website van de Parochie van de H.H. Jacobus en Augustinus Den Haag | Site design: Sync. Creatieve Producties, Hilversum