Korte impressie van de film in de Veertigdagentijd

Film ‘Des hommes et des dieux’

Sinds drie jaar wordt er tijdens de Veertigdagentijd een film vertoond over een onderwerp dat past bij deze tijd van inkeer en omkeer. Deze maal was het ‘Des hommes et des dieux’, een film die in 2010 in Cannes een prijs kreeg.

De film gaat over een klein convent van trappisten in het gebergte van Algerije. De monniken leven zonder problemen samen met de plaatselijke moslimbevolking. Zij doen met alles mee. Hun leven bestaat uit bidden en werken en dat alles in grote soberheid. De film laat dat goed zien. De mannen zingen uit hun hart.

De oorlog tussen het leger en de fundamentalistische islamisten zet deze wereld op zijn kop. De corrupte overheid wil graag dat deze Europeanen vertrekken, maar frère Christian, de leider van de groep, zegt tegen de prefect: dat beslissen wij zelf. Wanneer Christian wordt geconfronteerd met de gedode leider van een groep die het klooster op de heilige Kerstavond is binnengedrongen, bidt hij voor zijn ziel, want ook hij was een kind van God. Dit tot verbijstering van de kolonel voor wie er maar twee soorten mensen zijn: de onzen en de vijand. Het gevaar leidt natuurlijk tot discussie in het convent. Tenslotte stemt iedereen voor blijven. De paters worden op twee na vermoord. Een waargebeurd verhaal uit 1996 dat sober en indringend is verfilmd.

De in 2017 en 2018 vertoonde films over de massamoord in Rwanda in 1992 en over Auschwitz waren al even indrukwekkend.

 Website van de Parochie van de H.H. Jacobus en Augustinus Den Haag | Site design: Sync. Creatieve Producties, Hilversum