Rondleidingen in de Oud-katholieke kerk in Den Haag

HELAAS ZIJN ER - IN VERBAND MET HET CORONA VIRUS -  MOMENTEEL GEEN RONDLEIDINGEN IN ONZE KERK.

ZODRA ER WEER RONDLEIDINGEN MOGELIJK ZIJN, ZULLEN WIJ DIT MELDEN VIA DE WEBSITE.

WIJ HOPEN OP UW BEGRIP. 

 

De verscholen kerk
De Haagse Oud-katholieke parochie kerkt in een bijzonder gebouw. Een verscholen kerk uit 1722. Dit gebouw is vanwege haar schoonheid en stijl hét belangrijkste voorbeeld van Hollandse barok boven de rivieren. Bedenkt u zich eens dat toen dit gebouw neergezet werd, het officieel nog verboden was voor katholieken om samen te komen voor vieringen. Als u het gebouw bezoekt, zult u versteld staan hoe een dergelijk relatief groot gebouw toch neergezet kon worden.

Gangen en gezichten

Weinigen weten dat er om de kerk heen nog een heel complex te vinden is van gangen en ruimtes, met daarin nog een deel van de eerste originele schuilkerk op zolder. Deze wordt nu de kapel van Maria Mater Dei of Zolderkapel genoemd. Of die andere bijzondere ruimte, de Groene of Bisschopskamer, waar vele gezichten van priesters die aan de parochie verbonden zijn geweest u aankijken. De plek waar in 1723 door een gezelschap van geestelijken, het Metropolitaan Kapittel, besloten werd tot trouw aan de verkozen bisschop van Utrecht, in plaats van onder direct gezag van de bisschop van Rome geplaatst te worden. Hier liggen de wortels van die andere Nederlandse katholieke kerk, De Oud-Katholieke Kerk van Nederland.

Kom onze kerk bezoeken en hoor de verhalen, loop door bijna 400 jaar geschiedenis en ervaar de schoonheid van de parel van het Hofkwartier, de barokke verscholen Oud-katholieke kerk.

Kom langs

Rondleidingen op zaterdag:

  • Elke zaterdagmiddag om 14.30 uur in GALERIE 44 aan de Molenstraat op nummer 44.

Let op: In tegenstelling tot voorgaande jaren worden de rondleidingen deze zomer op zaterdagmiddag gehandhaafd. De kerk zal tijdens deze periode niet vrij geopend zijn.

Groepen

Groepen zijn ook van harte welkom. Wilt u met meer dan vijf personen langskomen, dan kunt u een afspraak maken voor een rondleiding. U kunt kiezen voor een tijdstip op maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur. Uiteraard hangt de beschikbaarheid af van de rondleider en of het gebouw niet in gebruik is.

  • U kunt een bericht sturen aan dhr. Ton Kappelhof via het contactformulier. Vermeld in uw bericht tenminste twee data en de tijdstippen waarop u langs zou willen komen, en geef op hoe u te bereiken bent.
    Dhr. Kappelhof neemt hierna zo snel mogelijk contact met u op.

    Let op: de kerk wordt veel gebruikt voor concerten en andere activiteiten. Om teleurstelling te vookomen, adviseren wij u niet te lang te wachten met uw aanvraag voor de gewenste bezoekdatum.


Graag tot ziens in de Oud-katholieke kerk!

 Website van de Parochie van de H.H. Jacobus en Augustinus Den Haag | Site design: Sync. Creatieve Producties, Hilversum